reklama

Keď má Chateu Belá akosi priveľa hviezdičiek

Dávno sú preč časy, kedy odbaviť svadobnú hostinu bolo najjednoduchšie pod stanom na dvore dedinského dvora, či krčmy „vyššej „ cenovej skupiny. Už aj vtedy však nejedno dievča snívalo o svadbe, akú mala princezná Sisi. Aj keď nie hneď s budúcim cisárom, ale aspoň na takom krásnom zámku. Hoci cisárov ubudlo, možností mať svadbu na zámku naopak pribudlo. Takto sa aj dcére priblížilo splnenie dievčenského sna, mať svadbu na krásnom mieste, pripomínajúcom časy našich rozšafných predkov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)

Prvým krokom k uskutočneniu podobného zámeru je vyhľadať v okolí vhodný hrad, kaštieľ, či hoci len starobylú usadlosť v reprezentatívnom stave a s rovnako reprezentatívnymi službami. A úplne najlepšie, ak sa na stene recepcie vyníma 5-hviezdičkový certifikát „Najlepší historický hotel Európy“.

Po úvodných telefonátoch s manažerkou, volajme ju Katka a jej ubezpečení, že v ten deň sa u nich žiadna iná svadba nekoná, prišlo aj k osobnému stretnutiu na pôde samotného chateu niekoľko dní pred dňom „D“. Tie svadby sa tam údajne naraz môžu konať až tri. Na dcériné predstavy o samotnom priebehu akcie, ktoré si Katka aj s časovým plánom svedomito zapisovala, bola jej opakujúca sa odpoveď: „To nie je problém.“ Upozornila nás iba, že večer pred našou svadbou, kedy chceme doviezť svadobné torty, budú mať väčšiu akciu s politickým podtextom a možno budeme musieť strpieť určité obmedzenia. Na to sme skonštatovali zasa my, že: „To nie je problém.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nuž, len pre ilustráciu, akože to vlastne bolo celé dohodnuté?

Príchod mladomanželov a svadobných hostí do chateu medzi 15:30-16:00 hodinou. Pri vchode na nádvorí nás bude čakať Katka a „majordómus“, ktorí nás prevedú vstupnou sálou na terasu a po schodoch do záhrady. Okolo fontány k terase pri jedálni, na ktorej budú po oboch stranách vchodu dva stolíky s welcom drinkom - sektom s jahodou. Oni dvaja potom krátkym prípitkom zavinšujú mladomanželom a pozvú hostí k svadobnej tabuli. Hlavným jedlom bude bažantí vývar s prepeličím vajíčkom a hovädzie mäso na spôsob steaku s pečenými zemiakmi a cheri paradajkami ako ozdobou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Počas ochutnávky chutilo mäso vynikajúco, ako neprepečený steak dokonca ani nevyzeralo. Na moju provokatívnu otázku, či pri svadobnej hostine budú porcie väčšie, predsa len tam budú vyhladovaní chlapi, ma Katka ubezpečila, že samozrejme áno toto je len ochutnávka.

Paráda, nie?!

Dcérine predstavy však začali naberať reálne kontúry skôr ako príchod hostí do chateu...

Nám avizovaná akcia deň pred bola zrejme v plnom prúde, pretože cez mladé SBS-kárky v jednotných čiernych šatách a s vysielačkami v rukách nebolo jednoduché sa domôcť ani len prítomnosti Katky. Neskôr vysvitlo, že tam vlastne vôbec nebola. Torty sme nemohli nechať ani v šatníku so sľubovanými dvomi chladničkami, pretože tieto „niekto“ obsadil. Preto sme ich nechali na kvetinových stolíkoch vo vstupnej chodbe „...kým pre ne nenájdu miesto.“ Dcéra s druhou dávkou tôrt meškala asi hodinu, čo sa v danej situácii javí ako veľké šťastie. Naše torty na kvetinových stolíkoch sme už nenašli. Vysvitlo, že miesto pre ne už našli... v stuchnutej pivnici, porozkladané na zemi, napospas hlodavcom, hmyzu a salmonele!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Deň „D“, krásny obrad a milé priznanie sympatického kňaza, že toto je jeho vôbec prvý. Žiaľ, týmto sme si pre tento deň pekné chvíle vyčerpali. Príchod do chateu, čas 15:40.

Rozpačité postávanie pri hlavnom vchode...až kým po 10 minútach nevesta nezavelila, že tak teda poďme dnu. Vtedy sa na náprotivnej strane vstupnej sály objavila ďalšia nevesta, práve vo dverách kam sme smerovali. Síce to bola iba modelka, ktorú si náš najprominentnejší módny návrhár fotil., Žiaľ nebolo nikoho, kto by ho upozornil, že práve teraz je tá správna chvíľa pre oddychovú šálku kávy.

Každým krokom, ktorým sme sa ako bezprízorní blížili k terase jedálne nám bolo jasnejšie, že nielen na nádvorí, ale ani len tu nás nikto čakať nehodlá. Stolíky pre welcome drinky stály prázdne až do chvíle kým ženích nestratil trpezlivosť a po takmer 10 minútach mĺkveho a trápneho čakania nevbehol do sály. Až potom odtiaľ začali vybiehať čašníci s fľašami sektu pod pazuchami. Vysvetlením situácie bolo konštatovanie DJ-a, že musel ohlásiť personál 10 minút pre našim príchodom, aby už aspoň prikryli stoly, veď my sme už na nádvorí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pätnásť minút po našom vstupe do sály sa objavila aj Katka a s vystresovaným výrazom nám zahrala rolu nerešpektovanej a sabotovanej šéfky. To, že je to asi tak sme si overili aj na druhý deň. Jej vysvetlením všetkých doterajších kiksov bolo (podržte sa), že si pomýlila čas nášho príchodu a to až na 17. hodinu.

Mysleli sme si, že týmto sa naše problémy skončili. Ale kdeže...!

Bažantí vývar bol vynikajúci, žiaľ bez prepeličieho vajíčka...nuž čo,snobská banalita.

Hlavný chod-hovädzie na spôsob steaku. Mäso ani len náhodou nepripomínalo, či vzhľadom, či chuťou to z ochutnávky. Cheri paradajky nahradené dvomi zvädnutými plátkami a prílohou bol 1 (slovom jeden) zemiak veľkosti golfovej loptičky prekrojený na 4 plátky! Napokon, logicky, všetko skončilo späť u kuchára. Hoci na množstve nič nepribudlo, ale aspoň mäso bolo prepečenejšie.

Hovoríte si: „... a dosť!“? Ale čo by...!

Vyhladovaní mužskí hostia sa nádejali, že švédske stoly ich hlad odoženú. Bolo to chutné, no idylka skončila vo chvíli, keď sa minula saláma a doplniť ju nebolo z čoho. Konštatovanie „nemáme“ si vypočuli aj hostia, ktorí si neprozreteľne zaželali šľahačku do kávy, alebo olivu do Martini...a to do najbližšieho supermarketu nebolo ani 10 km a asi toľko minút cesty.

To, že po svadbe ubytovaní hostia s deťmi v kočíku dostali izbu na poschodí v časti bez výťahu, sa môže vidieť ako moje zapáranie. Ale tento pocit by vás okamžite opustil, keby ste si užili aroganciu obsluhujúcej čašníčky pri ich raňajkách. Na prosbu hosťa, či by mohol dostať kúsok masla, dostal nehoráznu odpoveď: “Nemohol!“, s arogantným odporúčaním aby si išiel objednať do reštaurácie na opačnej strane chateu. Toto sa udialo o 11:00 hodine, keď sa raňajky, ktoré si zaplatili, pre svadobných hostí podávajú do 12:00 hodiny.

Máte toho dosť?! Nie, ešte som neskončil...

Ak sme sa chceli teda najesť, nezostávalo nám iné ako ísť do tej druhej reštaurácie, ale...! Tam podávajú až od 12:00 hodiny a až tam sme pochopili, kde sa arogancii učila obsluhujúca z jedálne. Na vypýtanie si jedálneho lístka hodila (!) pre 12 ľudí na stôl jeden a ani sa len neunúvala otočiť sa k nám, keď sme si žiadali ďaľšie. To sme už načisto stratili reč...

V tom sme možno problémy Katky chápali, keď v telefonickom rozhovore s čašníčkou z jedálne skonštatovala, že: „...toto mám s tebou každú nedeľu!“

Ak ste vydržali až sem dovolím si uistenie, že toto celé nebolo o staničnom bufete v Horných Tlčtyčiach, ale o 5-hviezdičkovom hoteli. A že na Slovensku pochopil z textu každý, kto občas prekročí štátnu hranicu. Uvedomujem si, že hviezdičky sa hotelom udeľujú podľa vybavenia izieb, nie podľa úrovne stravovacích služieb. No aj v 3-hviezdičkom hoteli v zahraničí nájdete po celú otváraciu dobu reštaurácie hotela prítomného "majordóma", či ak chcete čašníka seniora dohliadajúceho na úroveň obsluhy. Nie len tých 15 obsluhujúcich mladých dievčat a chlapcov, ktorí svojou usilovnosťou zachraňovali reputáciu neschopného manažmentu.

Týmto mladým ľuďom všetka česť!

P.S. Po našom konštatovaní, že náš priateľ má o mesiac u nich svadbu a z pochopiteľných dôvodov mu nemôžeme dať pozitívne referencie sme dostali všetko objasňujúcu odpoveď (na slovenský spôsob), nech im teda dá vedieť, oni mu zálohu vrátia...nič svetovejšie im nenapadlo!

Miroslav Mojzeš

Miroslav Mojzeš

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Ako technik strážim plnenie aj tých najbláznivejších predstáv konštruktéra, ako bežný človek prejavy súdnosti vôkol seba. Zoznam autorových rubrík:  Aj toto bolo...SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu